Från sjukskrivna till hotellentreprenörer – Le Mat i Åkersberga prisat socialt företag

De hade räknat ut sig själva från arbetsmarknaden. Men 2014 öppnade de Le Mat Åkers Rune Station i Åkersberga – ett Bed & Breakfast med 20 rum och konferensmöjligheter. Idag är de elva anställda och prisade för att de är en förebild för andra arbetsintegrerande sociala företag.

Många års sjukskrivning – det hade deltagarna i gruppen som påbörjade en kooperatörsutbildning med inriktning på att starta ett Bed & Breakfast gemensamt. En del hade aldrig någonsin haft ett arbete. Nu, fem år senare, är Le Mat Åkers Rune Station i Åkersberga utanför Stockholm ett etablerat B&B med elva anställda, 20 rum och  konferensmöjligheter.

På Stora sociala företagsdagen fick kooperativet ta emot SKOOPIs*  utmärkelse ”Årets arbetsintegrerande sociala företag”.

”Tillväxt – en fördubbling av antalet anställda de senaste åren – och offensiv satsning på kompetensutveckling gör dem till en förebild och inspiration för andra Arbetsintegrerande sociala företag**”, skriver Skoopi i motiveringen.

– Det är ingen dans på rosor men utmärkelsen ger oss en en extra skjuts i vårt arbete  säger Jenny Kowalewski som som numera är ordförande i kooperativet och som tog emot priset. Hon var också den som var utbildare och projektledare när alltsammans startade 2012.

– Alla kooperatörer hälsar att de känner sig mycket stolta över utmärkelsen, fortsätter hon.

Le Mat är ett så kallat social franchising-koncept. Franchising, att nyttja redan beprövade affärsidéer, underlättar starten av sociala företag. Ordet ”social” betyder just att franchisingen har sociala mål. Ett annat viktigt kriterium för social franchising är att de olika företagen i kedjan har ett demokratiskt inflytande över det gemensamma konceptets utveckling.

Vägen ut! kooperativen och Coompanion har – tillsammans med europeiska partners – utvecklat franchisingkonceptet Le Mat Sverige utifrån en italiensk modell. Le Mat finns numera förutom i Åkersberga även i Partille och Göteborg.

Årets andra pristagare Ronney Olsson från Samordningsförbundet Gävleborg, fick utmärkelsen 2017 års  främjare av arbetsintegrerande sociala företag. Han har visat att samordningsförbund kan spela stor roll när det gäller att tydliggöra för bland andra kommuiner vilken vinst arbetsintergrerande sociala företag är för både människa och samhälle.

* Skoopi är de arbetsintegrerande sociala företagens intresseorganisation

** Sociala företag är företag som har hållbarhet som främsta mål. De arbetsintegrerande sociala företagen (ASF) syftar till att skapa möjligheter och jobb för personer som av olika anledningar har svårigheter på arbetsmarknaden.