Framgångsrik affärsidé hjälper människor både borta och hemma

”Praktik och arbete är lösningen på många problem” tänkte Bruno Lindblom när han utbildade sig till behandlingsassistent. Resultatet blev Återvinningen, ett arbetsintegrerat socialt företag som idag finns i tre platser – och fler kan det bli.
– Vi hoppas kunna utöka och tittar på fler städer. Målet är att lyfta så många människor vi kan till en meningsfull sysselsättning.

Det var när Bruno Lindholm gick en utbildning till behandlingsassistent som han insåg att lösningen på drogberoende och annan social problematik var att ha ett jobb att gå till; att känna sig behövd, vara en del i ett sammanhang, ha ett värdigt liv.
– Jag hade inget arbete efter utbildningen och beslutade att starta en ideell förening. Och, ja, du ser vad det har blivit av den, säger han när vi sitter på kontoret på Återvinningen i Motala.
Det är förmiddag och lasterna med skänkta prylar från hushåll och dödsbon kommer in med jämna mellanrum till second hand-butiken, som ligger i en stor industrilokal där det förr tillverkades möbler. Husgeråd, kläder, prydnadssaker, textilier, cyklar, böcker, tavlor, möbler, elektronik, leksaker, trädgårdsredskap och allt annat som finns i ett hem tas om hand, sorteras och lagas innan det säljs i butiken, som bär verksamheten ekonomiskt.
– Allt som kan återanvändas tar vi emot. Vi har till och med sålt en bil, säger Christer Hanell.
Han är platschef i Motala-butiken. Som före detta auktionsförrättare kan han lite om allt, och när det kommer till prissättning är han specialist.
– Varje morgon står det alltid samma fem-sex personer utanför och väntar. De vet att det har kommit in nya prylar och är på jakt efter fynd. Lite av tjusningen är att det ska gå att göra fynd här, och roligast är det när vanliga privatpersoner gör det, säger han.

Överskott går till utveckling

Återvinningen har blivit en framgångsrik affärsidé. Omsättningen i Motala, Linköping och Norrköping ligger på cirka 1,2 Mkr i månaden. Ytterligare 1 Mkr i månaden tillkommer i lönebidrag, vilket ger en årsomsättning på runt 25 miljoner. Månadskostnaden för lokalhyra löner och transporter på de tre platserna är cirka 500 000.
– Vi är duktiga på att göra bra saker. De pengar vi tjänar går till anställningar och utveckling av verksamheten. På sikt hoppas vi kunna starta på fler ställen. Ju mer produktiva vi är, desto mer minskar lönebidragen. Varje person som jobbar här ska på sikt kunna dra in till sin egen lön, förklarar Bruno.
När Återvinningen startade 1992 satt många från Motala kommun i styrelsen och före detta socialchefen Madeleine Öberg var drivande i starten. Nu har flera sociala företag startat i regionen, bland annat kooperativet Grenverket i Motala och KOOP M i Vadstena.
– Jag önskar att sociala företag fick ännu mer stöttning, inom administration och vad som gäller kring olika regelverk, säger Bruno.

Alla växer med uppgiften

Återvinningen har idag ett 80-tal anställda fördelade på tre ben – second hand-butiker, restaurang och städbolag.
– Alla kommer från någon form av social problematik. De kommer till oss för arbetsträning och praktik för att sedan bli anställda av oss eller hitta ett annat arbete. För många är det den första kontakten med arbetslivet på mycket länge. De får en ny chans, en chans som de allra flesta verkligen tar.
– Vi är ett otroligt sammansvetsat gäng och har nästan inga sjukskrivningar alls. Alla trivs bra och känner att det är deras egen verksamhet. De är stolta, känner sig duktiga och växer med uppgiften.

Hjälpsändningar till Lettland

Återvinningen driver även ett globalt hjälparbete med hjälpsändningar till framför allt Lettland, i egen regi eller i samarbete med kyrkliga organisationer.
– Vi får alltid ett överskott av prylar i butikerna, och dem skeppar vi vidare med hjälp av lokala åkerier. Ibland blir det två sändningar i veckan. Vi åker direkt till äldreboenden, utsatta familjer, sjuka personer, barnhem, socialförvaltningar och fängelser. Mest är det kläder, men även rullatorer, skolböcker, sängar och tekniska hjälpmedel, berättar Bruno.
Återvinningen tar emot allt. Återanvänder allt. Och hjälper människor – både borta och hemma.

Läs mer på www.atervinningen.se

/fakta/
Brunos råd till dig som vill starta ett socialt företag:

  • Var uthållig
  • Anställ/samarbeta med hängivna människor
  • Ha gärna flera inriktningar
  • Ha en schysst syn på människor och allas lika värde